OBIECTIVE SPIRITUALE

Icoana Maicii Domnului
făcătoare de minuni

Odoare sfinte ale mănăstirii

Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae”

Paraclisul „Izvorul Tămăduirii”

Cimitirul mănăstirii

Paraclisul „Izvorul Tămăduirii”

Paraclisul, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, este situat la ultimul etaj din „Casa cu Paraclis”, fiind un loc de reculegere pentru viețuitorii mănăstirii. În acest Paraclis a fost tuns în monahism, la 16 august 1980, monahul Nicolae Steinhardt. Pictura este realizată de către pictorul bisericesc Gheorghe Busuioc, în anii 1979-1980, în stil neobizantin.

Iconostasul este o lucrare de excepție, operă a profesorului de sculptură Ion Rucăreanu din București, specialist în sculptarea scenelor istorice, fiind realizat între anii 1975-1979. Repartizarea scenelor de pe iconostas este următoarea: în registrul de jos sunt sculptate scene din Sfintele Taine – Maslu, Împărtășanie, Botez, Cununie, Hirotonie și Spovedanie. Pe Ușile Împărătești se află sculptate scenele: Nașterea Maicii Domnului, Aducerea Maicii Domnului la Templu, Buna Vestire, Nașterea, Învierea și Înălțarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În rândul de sub Icoanele Împărătești, pictate de Gheorghe Busuioc, se găsesc patru medalioane având sculptate chipurile celor patru sfinți Evangheliști, Matei, Marcu, Luca și Ioan. În registrul de deasupra Ușilor și Icoanelor Împărătești sunt sculptate alte scene din viată și activitatea Mântuitorului: închinarea magilor, nunta din Cana Galileii, vindecarea unui orb, Mântuitorul binecuvântând copiii, pescuirea minunată, învierea fiicei lui Iair; în rândul de deasupra sunt sculptate chipurile unor ierarhi de seamă din viața bisericească și culturală a Bisericii și Patriei noastre, ale mitropoliților Dosoftei, Varlaam, Antim Ivireanul, Teodosie, Simion Ștefan, Silvestru, Andrei Șaguna și alții. Pe stâlpii de susținere sunt sculptate scene din lupta românilor ardeleni pentru credință, respectiv scene din viața martirilor pentru Ortodoxie: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, Sfinții Mărturisitori Oprea Miclăuș, Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara și Ioan Valahul, apoi chipurile martirilor pentru neam: Horea, Cloșca și Crișan, Tudor Vladimirescu și Avram Iancu, precum și figurile marilor noștri domnitori: Mircea cel Bătrân, Sfântul Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Matei Basarab și Sfântul Constantin Brâncoveanu cu fiii săi.

Trebuie să precizăm că multe dintre chipurile ierarhilor sau domnitorilor sculptate pe iconostas acum aproape 50 de ani sunt trecute astăzi în calendarul Bisericii noastre, ceea ce arată lucrarea lui Dumnezeu, care a rânduit să fie mai întâi săpate în lemnul Paraclisului de la Rohia, ca o anticipare a trecerii lor în rândul sfinților.   

Icoanele din partea superioară a iconostasului, reprezentându-i pe Sfinții Apostoli și pe Prooroci, au fost pictate de pictorul Gheorghe Apostu din Cluj-Napoca.

OBIECTIVE SPIRITUALE

Icoana Maicii Domnului
făcătoare de minuni

Odoare sfinte ale mănăstirii

Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae”

Paraclisul „Izvorul Tămăduirii”

Cimitirul mănăstirii