MĂNĂSTIREA „SFÂNTA ANA” ROHIA

CENTENARUL MĂNĂSTIRII „SFÂNTA ANA” ROHIA

ZILELE ROHIEI – EDIȚIA A XXIV-A

(mai multe detalii aici)

Știri și evenimente

Izvorul tămăduirii. Hram la Mănăstirea Rohia

Izvorul tămăduirii. Hram la Mănăstirea Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de sărbătoarea închinată Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al...

Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia, din Țara Lăpușului, județul Maramureș, se află sub oblăduirea canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Începuturile mănăstirii sunt legate de preotul ortodox român Nicolae Gherman (1877-1959), paroh în satul Rohia, deal pe care se gasește așezată mănăstirea. Preotul ctitor a zidit mănăstirea în memoria fiicei sale, copila Anuța, pe care a pierdut-o, fiind chemată la Domnul în noiembrie 1922, la vârsta de numai 10 anișori.

Lucrările pentru ridicarea bisericii au început în anul 1923. După multe greutăți, cu sacrificii mari și ajutat de entuziasmul și brațele sutelor de credincioși, părintele Nicoale a reușit ca în timp de doi ani să fie ridicată o biserică modestă și o casă monahală. Mănăstirea a fost sfințită abia în 1926, de către vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul mănăstirii.

Una din realizările foarte importante ale acestui așezământ a fost, este și va rămâne faptul că aici – pe parcursul celor aproape o sută de ani de existență – sute de mii de români și-au găsit materializate năzuințele unității de neam și credință, mănăstirea fiind un loc de liniște și mângâiere pentru toți cei ce cu credință și evlavie vin la Icoana Maici Domnului de la Rohia.

Mai mult...

Stareți și ctitori

De-a lungul celor aproape 100 de ani de istorie a mănăstirii, au stărețit: Ieromonahii Ivistion Sava (1926-1927), Sebastian Sârca (1927-1928), Severian Grigorescu (1928-1931), Protosinghelul Gherontie Guțu (1931-1937), Teofan Mătăsaru (1937-1938), Ivistion Sava (1939-1940), Nifon Matei (1940-1944); Arhimandriții: Justinian Chira (1944-1973), Serafim Man (1973-1984), Iustin Hodea (1988-1996);  Arhimandritul Pantelimon Ilieș  (egumen între 1996-2011); Arhimandritul Macarie Motogna (egumen între 2011-2017, stareț 2017- prezent). Dintre stareții amintiți, adevărați ctitori ai mănăstirii sunt considerați părinții: Gherontie Guțu, Justinian Chira, Serafim Man, Iustin Hodea și Macarie Motogna, care au făcut dintr-un mic schit o adevărată vatră a ortodoxiei, centru de cultură și spiritualitate, unde s-au format de-a lungul timpului oameni care au fost și sunt de folos Bisericii.

Stareții Justinian Chira și Iustin Hodea au ajuns arhierei în Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, ierarhii Emilian Birdaș și Timotei Sătmăreanul au fost viețuitori cu metania la Mănăstirea Rohia.

Obștea Mănăstirii Rohia

Astăzi, obștea mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia este formată din 12 viețuitori, în diferite trepte monahale: Arhim. Macarie Motogna, Arhim. Ghelasie Maxim, Arhim. Pantelimon Ilieș, Protos. Varlaam China, Protos. Gherasim Bledea, Arhid. Calinic Nistor, Ierod. Sofian Bilici, monahii Andrei Pop și Iosif Tămâian, frații: Sebastian Peter, Liviu Flămând și Ioan Marton.

ansamblul mohanal

Programul liturgic

 

Zile de rând

 • 07:00 – Utrenia urmată de Sfânta Liturghie;
 • 17:00 – Vecernie cu Acatist sau Litie;
 • 22:00 – Miezonoptica cu rugăciuni de dezlegare;
 • Vineri de la ora 20:00 – Taina Sfântului Maslu de obște.

Duminici şi sărbători

 • 08:30 – Utrenia urmată de Sfânta Liturghie și cuvânt de învățătură;
 • 17:00 – Vecernie cu Acatist sau Litie;
 • 22:00 – Miezonoptica cu rugăciuni de dezlegare.

Praznice împărăteşti şi sărbători mari

 • în ajun, la ora 17:00 – Vecernia cu Litie;
 • 21:30 – Priveghere cu rugăciuni de dezlegare;
 • 08:30 – Taina Sfântului Maslu;
 • 09:45 – Sfânta Liturghie și cuvânt de învățătură.

Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia este situată în „Țara Lăpușului”, la 50 km de municipiul Baia Mare şi 43 km de municipiul Dej, în hotarul satului Rohia, ce aparține administrativ de orașul Târgu Lăpuș. Ansamblul monahal este ridicat în mijlocul unui codru de fag şi de stejar, pe coama unei coline ce poartă numele „Dealul viei”, la o altitudine de aproximativ 550 m.

Punctul de legătură spre mănăstire este orașul Târgu Lăpuș, care se află la o distanță de cca 9 km de mănăstire. La Târgu Lăpuș se poate ajunge fie pe DN 18B Baia Mare – Târgu Lăpuș, fie pe șoseaua Dej – Baia Mare până în localitatea Gâlgău, iar de acolo spre Târgu Lăpuș. Se poate ajunge şi pe DN 18B Dej – Târgu Lăpuș, prin Măgoaja. Stațiile C. F. R. cu legătură spre mănăstire sunt Baia Mare, Dej şi Gâlgău.